Vachtverzorging

 
Om de vacht van je Australian Labradoodle of Cobberdog in de beste conditie en staat te houden is de vachtverzorging heel belangrijk. Het is net zo belangrijk als de voeding. Daarvoor is tijd, aandacht en de juiste manier van verzorgen vereist. Onderschat de vachtverzorging niet en lees je goed in. 
 
Op deze pagina kom je meer te weten over de vachtwisseling, wat te doen tijdens de vachtwisseling, of het wel verstandig is om de vacht van je hondje te scheren en hoe ontstaat vervilting eigenlijk?

 

 

WAT HEB JE NODIG VOOR HET ONDERHOUD VAN DE VACHT?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarbij is het belangrijk om goed te oefenen met je puppy met wennen aan het borstelen. Het oefenen kan je wekelijks een paar minuten doen. Het gaat daarbij meer om de oefening en nog niet zozeer over de vachtverzorging, aangezien de puppyvacht vrijwel nooit klit. Op een aantal gebruikelijke plekken na, zoals: snoet, sik, rand van het oor, achter de oren, liezen/oksels en evt. borst van het gebruik van een tuigje. Je kunt oefenen door je puppy te laten liggen, zodra hij rustig blijft liggen en je kan borstelen, beloon je hem veelvuldig met je stem en eventueel met iets lekkers. Ga na het oefenen knuffelen en spelen met je puppy, zo zal hij er een positieve ervaring aan over houden.

Wist je dit over dagelijks/wekelijks borstelen van de vacht?

Het niet nodig, en zelfs niet wenselijk, is om de vacht van je hondje dagelijks of meerdere keren in de week te borstelen? Dit wordt vaak nog gedaan, omdat je puppy er wel wekelijks aan moest wennen. Met de juiste manier van verzorgen is elke 3 weken borstelen (bij een volwassen vacht) meer dan voldoende.

Uiteraard speelt het gebruik van een geschikte borstel, de vachtlengte, leeftijd en status van de vacht een grote rol.


En de vacht op langere termijn zacht zal blijven, zodra deze met een een schaar wordt geknipt? De juiste manier van verzorgen bespaart je veel tijd, extra kosten en kun je leren tijdens een van de cursussen. Meer informatie hierover, lees je op de pagina van de cursus.

Welke borstel heb ik nodig?

ZACHTE BORSTEL | vanaf 2 tot 6 maanden
ACTIVET OF LES POOCHS | vanaf 6 maanden
DP AUTO DOG BRUSH PETITE | vanaf 6 maanden
KAM MET ONGELIJKE TANDEN | vanaf 6 maanden

Waar kan ik de juiste borstel kopen?

ZACHTE BORSTEL
Deze gebruik je vanaf 2 tot 5 a 6 maanden om te oefenen, zodat je ALD/Cobberdog kan wennen aan het idee van borstelen. Het hoeft maar een hele simpele borstel te zijn, zolang het maar een zachte borstel is. Dit mag bijvoorbeeld ook een oude mensen borstel zijn. De Activet of Les Poochs kan de vacht en huid beschadigen op deze leeftijd, de tandjes van de borstel zijn te scherp.
Verkrijgbaar bij | www.hema.nl

LES POOCHS OF ACTIVET
Deze borstel gebruik je vanaf 6 maanden. Deze borstels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, niet omdat jij dan een leuke kleur kan kiezen maar iedere kleur staat voor een bepaalde sterkte. De groene is het meest geschikt voor het onderhoud van de vacht. Je hebt een enkele en dubbele versie van deze borstel. Voor de MINI is de enkele geschikt, voor de MEDIUM en STANDAARD is de dubbele versie aan te raden. Voor dikke, volle curly vachten is de paarse versie aan te raden. Verkrijgbaar bij o.a. | www.jetty.nl & www.be-doodle.nl & www.bossanddog.nl

DP AUTO DOG BRUSH PETITE

Als je het borstelen nog makkelijker, sneller en fijner wil laten verlopen is de automatische borstel zeker een mooie oplossing. Via een exclusieve Facebook pagina over de ADB Petite, krijg je instructies en tips over het gebruik van de borstel. Ook deze borstel gebruik je vanaf 6 maanden.
Verkrijgbaar bij o.a. | www.huisdieren.nl

KAM MET ONGELIJKE TANDEN

Deze kam gebruik je in combinatie met de Activet, Les Poochs OF DP Auto Dog Brush Petite. Na het borstelen van de vacht controleer je met de kam op achtergebleven klitten. Voel je nog weerstand op de kam? Dan zijn er nog klitten aanwezig. Behandel deze opnieuw met de kam, Activet, Les Poochs OF DP Auto Dog Brush Petite.
Verkrijgbaar bij | www.huisdieren.nl & www.medpets.nl & www.be-doodle.nl & 
www.petsplace.nl

Hoe gebruik je de borstel op de juiste manier?

HOE GEBRUIK JE EEN LES POOCHS OF ACTIVET?
O Het meest ideale is door je doodle te laten liggen tijdens het borstelen. Oefen dit goed. Zodra je de vacht gaat borstelen, start je overal onderaan. Bijvoorbeeld: als je de poten gaat borstelen, begin je onderaan de poot bij de teentjes.
O Je pakt in je ene hand de borstel en met je andere hand houdt je de vacht omhoog.
O Zorg dat je altijd de huid blijft zien als je gaat borstelen.
O Borstel de vacht van wortel tot haarpunt. Laat hierbij de borstel het werk doen en zorg dat je geen druk zet op de borstel.
O Heb je een stukje vacht geborsteld? Controleer de vacht met een kam met ongelijke tanden. Voel je weerstand op de kam? Dan zijn er nog klitten aanwezig. Behandel de klitten opnieuw.

Borstel tip!

Tip! Hoor je gekras tijdens het borstelen? Daaraan kun je herkennen dat er klitten zijn.

En is de vacht helemaal vrij van klitten? Dan is het tijd om de vacht te wassen met een hondenshampoo (het liefst zonder SLS of SLES) om zo het uitgeborstelde vuil en de statische lading van de borstel uit de vacht te wassen.

Als je de vacht niet wast na het borstelen, stimuleer je klitvorming en zal je doodle snel weer een borstelbeurt nodig hebben. Doordat de statische lading en het uitgeborstelde vuil dan nog aanwezig is, ontstaan daardoor weer snel klitvorming.


Hey!
Wil je leren hoe je op de juiste manier hoort te borstelen? Dit is een extra belangrijke basis in de vachtverzorging.
Dat is mogelijk tijdens een van de cursussen vachtverzorging - zoals tijdens de TOTAAL cursus of cursus BORSTELEN. Ook post ik regelmatig tips en adviezen op Facebook en Instagram!


Hoe lang duurt een borstelbeurt?

Hey! | Houdt er rekening mee dat een gemiddelde grondige borstelbeurt zo'n 1,5/2 uur tijd in beslag kan nemen. Vachtlengte, maat van je doodle, status van de vacht en ervaring speelt hierbij een rol.

Borstel ik wel op de juiste manier?

Wil je zeker weten dat je op de juiste manier borstelt? Of denk je de juiste techniek toe te passen, maar blijf je maar veel klitten en vervilting houden?

Neem dan gerust contact op, dan kunnen we indien nodig meteen een TOTAAL cursus of cursus BORSTELEN inplannen.

Wat als je wast zonder eerst goed te borstelen?

Wassen zonder eerst te borstelen zorgt ervoor dat de aanwezige klitten nog vaster gaan zitten en gaan vervilten, waarbij het vuil in de klitten niet weggewassen wordt. Probeer dit dus te beperken en was je hondje alleen tussendoor als deze echt vies is geworden. Het beste is om de vacht altijd na het borstelen goed te wassen met een milde shampoo. Vervolgens droog te blazen totdat de vacht bijna droog is en in te sprayen met een anti klit spray.

Is borstelen van nat haar verstandig?

Het lijkt misschien logisch om dat wel te doen. Maar natte haren raken makkelijk beschadigd. En beschadigd haar komt weer makkelijker in de klit, dus dan blijf je borstelen.

Het is daarom belangrijk om de vacht niet te wassen voordat je gaat borstelen, maar juist de vacht te wassen na het borstelen.

Tip!

De soapbars van Bobba Soap Bars. Eigenaresse Marieke, maakt deze helemaal met de hand. De soap bars zijn vrij van parabenen en het is  een duurzame manier van vachtverzorging. De soap bars zijn geschikt voor zowel puppy's en als voor volwassen doodles. 

Met de code: thedoodlelook - ontvang je 10% op je bestelling bij Bobba Soap bars.

Lavendel is mijn favoriet!

 


WAAROM ALTIJD WASSEN NA GRONDIG BORSTELEN?
Door het borstelen van de vacht worden de haren statisch geladen, waardoor de haarschubben uit elkaar gaan staan. Daardoor komen de haren weer snel in elkaar te zitten en vormen met het los geborstelde vuil snel opnieuw klitten, zelfs als je wekelijks borstelt. Met het wassen na het borstelen haal je het vuil en de statische lading weg uit de vacht, waardoor de haarschubben weer sluiten. Het is dus belangrijk de vacht te wassen nadat je de haren hebt geborsteld. Op deze manier kun je veel langere tijd tussen de borstelbeurten laten zonder dat er zich klitten vormen.

*Dit is een methode die het meest effectief is bij de juiste manier van verzorgen, door je ALD/Cobberdog (met een volwassen vacht) eens per 3 weken grondig te borstelen en vervolgens te wassen. Tijdens de vachtwisseling is vaker borstelen wel nodig - dan doe je het grondig borstelen en wassen van de vacht elke 2 weken.

Wat als de doodle methode niet voor je werkt?

Wat als onze methode van vachtverzorging (nog) niet werkt?

Je trimster is verbaasd en teleurgesteld, als je zegt dat je de methode van The Doodle Look toepast voor de vachtverzorging van je doodle. Toch moet je doodle zelfs kortgeschoren worden vanwege vervilting.

Je borstelt en wast je doodle keurig om de 2 of 3 weken. Waarom raakt de vacht dan toch vervilt? Waarom werkt het niet?

Als ik klanten spreek waar deze methode (nog) niet voor werkt, ga ik deze dingen na:

> Borstel je wel met de juiste borstel? (Activet/Les Poochs)
Andere borstels hebben ongeschuurde tandjes (zet maar eens op je huid) en krassen zo de haarschubben kapot en open. Deze gaan in elkaar haken met als gevolg: beschadigde vacht die snel vervilt.

> Borstel je niet te oppervlakkig?
Borstelen van de vacht moet echt grondig en in laagjes gebeuren. Niet zeker of je het goed doet? Wellicht is een cursus een uitkomst.

> Controleer je goed met een kam?
Voorkom dat je de vacht gaat wassen als er nog klitten aanwezig zijn. Zie je sommige plukjes veel sneller opdrogen na het wassen? Dan zijn dat nog aanwezige klitten die kunnen gaan vervilten door het wassen.

> Borstel je tussendoor klitten uit? Het is af te raden tussen de borstelbeurten door klitten weg te borstelen. Laat de vacht echt even met rust. Met klitten uitborstelen komt er veel vet en vuil in de vacht. Deze zorgen voor snelle vervilting van de vacht. Zitten er echter nog heel veel klitten in de vacht na de laatste borstelbeurt? Overweeg dan de eerstvolgende borstelbeurt voor een keertje na een week al te doen (dus 1 week tussen de borstelbeurten). Je wilt namelijk de vacht niet vaker dan 1x per week wassen.

> Blaas je niet te vaak met de waterblazer?
Regelmatig is het advies om dagelijks de klitten uit de vacht te blazen en de vacht open te houden. Zo werkt dat helaas niet. Dit droogt de vacht uit en daarbij is een losgeblazen vacht extra gevoelig voor externe factoren, met als gevolg open haarschubben en vervilting.

> Blaas je de vacht niet te droog na het wassen?
Het wassen na het borstelen heeft 3 functies tegen klitten: 1) het uitwassen van vuil, 2) het sluiten van de haarschubben en 3) het bevochtigen van de vacht zodat de natuurlijke structuur/lokken terugkomen. Als de vacht in zijn natuurlijke structuur is, zijn de haren beter beschermd tegen beschadiging. Blaas je te droog? Dan droogt de vacht uit en gaat zo sneller klitten en vervilten. Gebruik ook een goede anti klit spray na het blazen en laat de vacht nog vochtig verder opdrogen.

> Is de vacht sowieso droger dan normaal? Of misschien nog beschadigd van voorheen overmatig borstelen?
In dit geval helpt het erg om de vacht eens goed kort te (laten) knippen tot 2-3cm. Zo knip je de beschadigde vacht er zoveel mogelijk af. Een beschadigde vacht heeft namelijk tijd nodig om te kunnen herstellen. Een frisse start! Pas daarna de methode alsnog toe met bovenstaande tips.

Alle informatie en tips vind je terug in The Doodle Look BOOK en in de cursussen vachtverzorging leg ik alles persoonlijk aan je uit.

Hoe ontstaat vervilting?

1. Door een geklitte vacht die nat is geworden. Zoals met zwemmen of wassen na oppervlakkig borstelen van de vacht. Er zijn nog klitten aanwezig.
2. Niet goed uitwassen van losgeborsteld vuil. Wellicht is daarbij te weinig shampoo gebruikt of is de shampoo niet goed uitgespoeld en blijven de resten daarvan achter in de vacht.
3. De verkeerde manier van vachtverzorging. Bijvoorbeeld: de bovenste laag van de vacht wordt geborsteld en niet de onderlaag, de verkeerde borstels worden gebruikt en er wordt niet op de juiste manier geborsteld.

Welke vachtverzorgingsproducten beschadigen de vacht niet?

Voor de vachtverzorging raad ik aan gebruik te maken van producten zonder uitdrogende ingredienten als siliconen, sulfaten, parabenen, alcoholen, minerale oliën en waxen. Deze namelijk beschadigen de vacht. Op korte termijn zorgen deze ingrediënten voor glans en minder klitten, maar op lange termijn raakt de vacht uitgedroogd en gaat juist sneller klitten. Hier mijn aan- en afraders:

 

Aanraders:

So Posh

Bobba Bar

HappySoaps Hond

Shampoobar Hond

Organimal

Biogance

WAP

Belly

Waarom is het belangrijk scheren te voorkomen?

De hele vacht kort (kaal tot < 1 cm) scheren is niet zomaar aan te raden. Zodra de vacht vervilt is en borstelen niet meer nodig is, is het vaak wel de enige optie. De vervilting is erg gevoelig voor je doodle. Zie het dan als een frisse start en verbeter je manier van vachtverzorging - om te voorkomen dat het weer eens moet gebeuren.

Trek je hondje de komende tijd wel een jasje of trui aan als je naar buiten gaat. Op die manier wordt de teruggroeiende vacht beschermd tegen externe factoren, zoals de zon, weer, wind en vuil.

De ervaring leert dat het scheren van de vacht bij ALD's en Cobberdogs resulteert in een (tijdelijk) kwalitatief minder goede, en drogere vacht die sneller klit. Ook komt het voor dat het haar niet goed terug wil groeien, of veel slechter groeit, nadat het geschoren is. Soms kan het maanden duren tot er weer wat lengte aan zit.Dat wordt post-clipping alopecia (shaved incuded alopecia) wordt genoemd. Sommige honden krijgen ook, al dan niet tijdelijk, een gevoeligere huid door het scheren. De oorzaak hiervoor is niet precies bekend.Een zeer waarschijnlijke verklaring is dat de huid door het scheren te snel afkoelt doordat de isolerende werking van de vacht wegvalt. Hierdoor vernauwen de haarvaatjes in de huid zich. Dit zorgt voor minder bloedtoevoer naar de huidcellen en de haarzakjes, wat resulteert in een drogere huid die sneller geïrriteerd raakt en een slechtere haarkwaliteit.

Vooral in het najaar zou dit effect het grootst zijn en wordt dus afgeraden om te doen, maar ook in de zomer is dit geen goed idee aangezien de vacht normaal een isolerende en zonwerende werking heeft die de huid beschermd.Het is beter voor de kwaliteit van de vacht om te voorkomen dat je doodle kort en kaal geschoren moet worden, door meteen de juiste manier van vachtverzorging te leren en toe te passen. De basis in vachtverzorging is op de juiste manier, met een geschikte borstel de vacht van je viervoer onderhouden. Zodat je tussen de trimbeurten door niet in de problemen hoeft te komen. Onderschat de vachtverzorging niet.

Hoe gebruik ik de waterblazer en hoe vaak?

Naast het droogblazen van je hond na een wasbeurt, is een waterblazer ook een prima hulpmiddel om viezigheid uit de vacht te blazen en dus de vacht schoner te houden tussen de borstel/wasbeurten door. Dit voorkomt ook het ontstaan van klitten, omdat klitten vaak veroorzaakt worden door zand, takjes, of andere viezigheid in de vacht. Ook handig om even te gebruiken na een wandeling in het bos, om bijvoorbeeld teken uit de vacht te blazen.

Gelieve dagelijks gebruik van de waterblazer vermijden, omdat de vacht anders uitgedroogd raakt. En een uitgedroogde vacht raakt sneller beschadigd. Spray na het gebruik van de waterblazer, de vacht in met een anti klit spray of waterspray. Spray royaal in en ga met je vingers door de vacht, zodat het goed kan intrekken. Laat het aan de natuurlijk lucht opdrogen.

O Laat je pup op tijd wennen aan een waterblazer, dit zal ontzettend helpen in de vachtverzorging op latere leeftijd. Het oefenen hoeft maar een paar minuten te duren, beloon veelvuldig met je stem of eventueel iets lekkers. Begin met oefenen zodra je pup ongeveer 12 weken is.


WAT HOUDT VACHTWISSELING IN?
Natuurlijk ruien of verharen Labradoodles en Cobberdogs niet (op de gebruikelijke loslatende dode haren na). Toch kennen ze een vachtwisselingsfase in de maanden rond de leeftijd dat ze zijn uitgegroeid. Bij mini’s is dat meestal tussen de 6-15 maanden, bij de medium tussen de 9-18 maanden, en bij de standaard tussen de 12-21 maanden.

In deze fase wordt de puppyvacht vervangen door de uiteindelijke volwassen vacht. De haren van de volwassen vacht komen dan door, terwijl de puppyvacht er ook nog is aangezien deze niet uitvalt. De combinatie van de dikkere haren van de volwassen vacht en de inmiddels broze, droge haren van de puppyvacht zorgen voor snelle klitvorming. Je zal dus ook merken dat rond deze tijd de vacht van je hondje nu ineens heel makkelijk gaat klitten!

Vachtverzorging is over het algemeen al heel belangrijk, maar de juiste manier van verzorgen is in deze periode extra belangrijk. Om zo vervilting te voorkomen en klitten op de juiste manier te behandelen.

De beste oplossing is dus om te zorgen dat je de puppyvacht rond deze tijd afknipt. Je kunt makkelijk zien wat je af moet knippen door de vacht met je vingers opzij te zetten: de puppyvacht is veel dunner en droger dan de dikkere volwassen vacht.

*Begin nooit zomaar zelf met het knippen van de vacht, zonder enige training te hebben gehad of kennis van vachtverzorging.


MEER LEREN?
Wil je leren hoe je op de juiste manier hoort te borstelen knippen? Dat is mogelijk tijdens een van de cursussen vachtverzorging - zoals tijdens de TOTAAL cursus, cursus KNIPPEN of cursus BORSTELEN.


Heb ik een mini, medium of standaard?

De maat van je hond wordt bepaald door de SCHOFTHOOGTE

MINI | < 43 cm
MEDIUM | 43 - 52 cm
STANDAARD | > 52 cm

Hey! | Hoe meet je de schofthoogte van je ALD/Cobberdog?

Om te weten welke schofthoogte je viervoeter heeft, is het handig om te weten hoe je dat kan meten. Het gaat om de afstand van de grond tot aan de bovenrand van de wervelkolom bij de schouders. Zorg ervoor dat je hond recht staat en naar voren kijkt met een geheven hoofd. Vervolgens meet je de lengte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de schouder.

Wanneer begint de vachtwisselingsfase?

VACHTWISSELINGSFASE

MINI | Tussen de 6 - 15 maanden
MEDIUM | Tussen de 9 - 18 maanden
STANDAARD | Tussen de 12 - 21 maanden

De ene doodle is de andere natuurlijk niet, dus het kan zomaar zijn dat je iets gaat merken van de vachtwisselingsfase zodra je medium ALD/Cobberdog bijvoorbeeld 13/14 maanden is. Lees je goed in en laat je goed adviseren waar je rekening mee kan houden om deze fase zo goed mogelijk door te komen. De juiste manier van verzorgen is over het algemeen heel belangrijk, maar tijdens de vachtwisselingsfase extra belangrijk. En zo kort scheren van de vacht te voorkomen.

Je helpt de vacht enorm om de puppyvacht op tijd te laten knippen. Zodra je doodle tussen de 5 en 8 maanden oud is, is het tijd voor een eerste knipbeurt. Vervolgens is het nodig de vacht elke 8 weken te laten knippen (of zelf te knippen als je daar ervaring mee hebt).

Wat heb ik nodig voor de volwassen (wordende) vacht?

BENODIGDHEDEN TIJDENS DE VACHTWISSELING & BIJ EEN VOLWASSEN VACHT


O Les Poochs/Activet of ADB Petite
O Kam met ongelijke tandjes
O Trimschaar
O Nagelschaar
O Shampoo (zonder SLS of SLES)
O Anti klit spray
O Badjas
O Waterblazer
O Trimtafel

Aandachtspunten tijdens de vachtwisselingsfase

AANDACHTSPUNTEN VOOR DE VACHTWISSELINGSFASE, WAAR KUN JE EXTRA OP LETTEN?
o Tijdens de vachtwisselingsfase is vaker borstelen nodig, maar daarbij is het extra belangrijk dat er op de juiste manier wordt geborsteld. Het grondig borstelen doe je elke 2 weken en zodra de vacht klitvrij is, was je de vacht. Met het wassen van de vacht na het borstelen, spoel je het uitgeborstelde vuil en de statische lading weg uit de vacht. Als je niet wast na het grondig borstelen, blijft het vuil en de statische lading aanwezig in de vacht en ontstaat er opnieuw snel klitvorming.

o Het dragen van halsbanden en tuigjes. Ze zien er allemaal heel leuk uit en je hondje loopt er nog knapper bij met een mooi tuigje aan, maar probeer deze alleen te dragen tijdens het uitlaten.
De stof gaat namelijk schuren over de vacht, waardoor er snel klitvorming ontstaat op de buik, nek en oksels.

o De vachtlengte kan bepalend zijn voor de status van de vacht. Een langere vacht heeft een grotere kans op klitten. En zo heeft een kortere vachtlengte minder snel kans op klitten. Maar wat is de ideale vachtlengte tijdens de vachtwisselingsfase?
Om de vachtwisselingsfase zo goed mogelijk door te komen, is 4-5 cm een perfecte vachtlengte. Met deze lengte is de vacht goed te onderhouden en kan je klitten makkelijk behandelen. Hoe korter de vacht, hoe minder snel je klitten zal hebben. Met deze lengte behoudt je een mooie "Doodle Look".

o Probeer zwemmen te beperken tijdens deze periode. Begrijpelijk als het warm is en je je ALD/Cobberdog verkoeling wilt geven. Zodra er al klitten aanwezig zijn in de vacht, gaan deze nog vaster zitten.

o Mocht je een waterblazer hebben, gelieve deze niet dagelijks te gebruiken. Maar vooral na het wassen van de vacht of als je ALD/Cobberdog vies is geworden na een wandeling in het bos. Bij dagelijks gebruik van de waterblazer droogt de vacht uit, wat resulteert in een mindere vachtkwaliteit.
Een droge, losgeblazen vacht klit namelijk sneller, doordat de haren meer blootgesteld zijn aan de zon en andere factoren van buitenaf. Gebruik na het droogblazen altijd een anti klitt spray. Spray de vacht royaal in en laat het goed intrekken. Vervolgens laat je de vacht op een natuurlijke manier opdrogen.

EEN AANTAL AANDACHTSPUNTEN OP EEN RIJ..
O Een puppyvacht van AL's en Cobberdogs valt niet uit, dus deze moet tijdig geknipt worden voordat de vachtwisseling van start gaat. Zodra je pup tussen de 5 en 8 maanden oud is, is het de beste tijd voor een eerste knipbeurt.

O Het oefenen met borstelen van je pup doe je tot 5/6 maanden met een zachte borstel - het gaat namelijk meer om de oefening dan om het ontklitten van de vacht. Een puppyvacht klit namelijk vrijwel nooit - op de gebruikelijke plekken na zoals achter de oren, in de snoet en de oorrand.

O Tijdens de vachtwisselingsfase doe je het grondig borstelen, wassen, droogblazen en naverzorging met een anti klit spray: om de 2 weken.

O Bij het onderhoud van een volwassen vacht, dit is na de vachtwisselingsfase, doe je het grondig borstelen, wassen, droogblazen en naverzorging met een anti klit spray: om de 3 weken. Om de 4 weken is zelfs ook mogelijk. Maar daarbij speelt vachtlengte en manier van vachtverzorging een grote rol.

O Hoe langer de vacht, hoe sneller deze geklit raakt.

O Hoe vaker je een vacht gaat borstelen - hoe sneller deze beschadigd raakt. Is jouw doodle ouder dan 5/6 maanden en borstel je dagelijks of meerdere keren in de week de vacht? Dan is het tijd je manier van vachtverzorging te verbeteren en aan te passen.

O Tijdens de vachtwisselingsfase is het aan te raden de vachtlengte korter te houden, tot 3-5 cm. Om zo de vacht goed onder controle te kunnen houden en alsnog een "Doodle Look" te hebben. En je laat daarbij de vacht elke 6-8 weken knippen. (En dat kun je zelf doen na een Workshop Totaal of Knippen.)

O Een geborstelde vacht dient altijd gewassen te worden - om zo het uitgeborstelde vuil en de statische lading van het borstelen weg te nemen uit de vacht. Als je dit niet doet, stimuleer je klitvorming.

O Het is heel belangrijk en essentieel om de juiste manier van vachtverzorging toe te passen - met name het gebruik van een geschikte borstel en de juiste stappen in vachtverzorging.

O De borstels die ik je kan aanraden voor het onderhoud van de vacht? Auto Dog Brush Petite, groene Les Poochs en Activet.
O Wil je graag meer lezen over vachtverzorging? Bestel THE DOODLE LOOK BOOK in de webshop. Daarin vindt je ook informatie over hoe je je doodle hoort te borstelen en hoe je zelf je doodle kunt knippen.

Onderschat niet wat er allemaal bij komt kijken wat betreft de vachtverzorging van je Australian Labradoodle of Cobberdog. Zoek tijdig een salon, lees je in, vraag om advies en maak op tijd een afspraak.

Ik heb een pup, wat kan ik het beste doen?

Er dwarrelt een kleine Australian Labradoodle of Cobberdog puppy in jouw huis rond. Deze tijd met je puppy is ontzettend leuk en tegelijkertijd heel belangrijk als het gaat om vachtverzorging. Dit is namelijk het moment om je puppy te laten wennen aan borstelen, knippen, de waterblazer en de trimtafel.

Borstelen en op een tafel staan - voor doodles is dat best spannend als ze dit niet gewend zijn. Oefen daarom wekelijks met je puppy op tafel leggen en laat hem of haar alvast wennen aan het liggen en borstelen. Het is aan te raden hier een trimtafel voor aan te schaffen, zodat je pup er meteen aan gewend kan raken en jij een goede houding kan aannemen zodra je gaat oefenen met je pup. Ook tijdens grondige borstelbeurten zodra je doodle is uitgegroeid zal dit een goed hulpmiddel zijn.

Borstel lichtjes, het liefst met een oude haarborstel of andere zachte borstel, zoals een zachte simpele borstel die je kunt kopen bij de Hema | www.hema.nl

Ligt je puppy rustig tijdens het borstelen? Geef dan een beloning. Zo leert je hond dat stilliggen goed is en dat maakt het borstelen op latere leeftijd een stuk makkelijker. En zo wordt het borstelen ook echt een verwen- en ontspannen moment.
Tot ongeveer de leeftijd van 5-6 maanden was je je puppy één keer in de maand. Doe dit liever niet vaker, omdat je anders de beschermende vetlaag in de vacht aantast. Het drogen doe je met een handdoek of liever nog met de waterblazer. Kun je je puppy daar meteen voorzichtig aan laten wennen. Let op dat je niet wrijft met een handdoek, omdat dit de vacht kan beschadigen.Een goede voorbereiding is het halve werk, het oefenen met borstelen zal jullie samen op latere leeftijd enorm helpen zodra je de vacht grondig gaat borstelen.

Bouw het oefenen met de waterblazer ook rustig op. Je kunt de waterblazer bijvoorbeeld in de kamer zetten, zodat je pup eraan kan snuffelen en kennis kan maken met de waterblazer. Haal de blaaskop er in het begin nog even af, zodat de blaaskracht niet te hard is en gebruik de laagste blaasstand. Oefen eventueel ook met stofzuigen in huis, deze heeft dezelfde decibel van een waterblazer.

Wat heb ik nodig voor mijn pup?

Benodigdheden
O Zachte borstel
O Trimschaar
O Nagelschaar
Puppyshampoo
Waterblazer
Trimtafel

Wat te doen na castratie?

Na castratie of sterilisatie van je hondje kan de vacht van je hondje tijdelijk veranderen. Deze kan droger of juist vetter worden, en daardoor sneller gaan klitten. Dit komt doordat de hormoonhuishouding van je hondje uit balans is gebracht.

Geen zorgen, dit komt weer goed - bij de meeste doodles wordt de vacht in zo’n 6 maanden na de castratie weer normaal.


Bij een droge huid en vacht is het aan te raden om de vacht te wassen met een goede voedende shampoo en eventueel ook een conditioner voor honden te gebruiken. Spray de vacht ook royaal in met anti klit na het droogblazen. De vacht hoeft overigens niet kurkdroog geblazen te worden, deze mag best een beetje vochtig blijven.


Bij een vettere vacht is aan te raden om tijdelijk wat vaker te borstelen en wassen, ongeveer elke 2 weken. Ook kan het zijn dat je hondje simpelweg in de vachtwisselingsfase is gekomen of daar nog steeds in zit.
De leeftijd waarop ALD's/Cobberdogs gecastreerd worden valt namelijk vaak samen met de leeftijd waarop ze normaal ook hun volwassen vacht gaan krijgen.

Mijn doodle is tussen de 2 en 6 maanden, waar kunnen de eerste klitten ontstaan?

Zodra je doodle pup rond deze leeftijd is, kun je opmerken dat de eerste klitten zich gaan ontwikkelen op de volgende gebieden:

  • In de sik en snoet
  • Achter de oren
  • De rand van het oor (deze voelt dan dikker aan als er klitten zitten)
  • Oksels en liezen
  • Bij de billen en genitalien

WIL JE ALLES LEZEN OVER DE VACHTVERZORGING VAN JE DOODLE?